Ultimaker

Om praktisch en snel objecten in 3D uit te printen, is er nu de Ultimaker. De Ultimaker is een printer met een vierkante basis met 210 x 210 x 220 mm als afmeting waarmee objecten en prototypen kunnen worden geprint ter grootte van die basis. De Ultimaker is een open source 3D printer waarvan is aangetoond dat het betrouwbaar, snel en tegen een geringe prijs objecten kan uitprinten. Het is ontworpen voor eenvoudige gebruik waarbij het apparaat zelfstandig eenvoudig in elkaar gezet kan worden en levert de Ultimaker langdurig probleemloos 3D objecten af. Om snel en gemakkelijk uw ontwerp werkelijkheid te laten worden, kunt u nu ook gemakkelijk gebruik maken van de Ultimaker technologie.

Het 3D printing proces

De Ultimaker heeft een vierkant frame waarin een horizontaal beweegbare printkop en een verticaal bewegende tafel alle drie dimensionale bewegingen kan maken. De verwarmde printkop deponeert een laagje gesmolten plastic op de tafel. Zodra al het materiaal op dat niveau is geprint beweegt de tafel een fractie van een millimeter naar beneden zodat de volgende laag wordt gedeponeerd op de zojuist geprinte laag. Dit gaat door tot het complete ontwerp is gevuld. Gewoonlijk kunnen objecten in verschillende kleuren tot op 21 x 21 x 22 centimeter worden geprint met een standaard Ultimaker. Zodra u frequent een ontwerp maakt kan het ook voor u zeer geschikt zijn om een Ultimaker in huis te hebben. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze helpdesk.

Elektronica

De bewegingen die de Ultimaker in het drie dimensionale vlak kan maken worden bewerkstelligd door een drie traps motortje welke wordt aangestuurd door een elektronica moederbord. Een vierde motortje zorgt ervoor dat op het juiste moment op de juiste positie de juiste hoeveelheid plastic wordt gedeponeerd om zo middels precisie werk het digitale model exact in werkelijkheid na te bouwen. Het moederbord is ontwikkeld zodat iedereen deze in elkaar kan solderen waarbij geen kleine onderdelen van toepassing zijn. De aansturende hardware van de motortjes en dus het aansturen van de verschillende stappen in het print proces bestaat uit een Arduino Mega 1280 welke eenvoudigweg op het moederbord geklikt kan worden waarnaast enige software voor de aansturing gratis te verkrijgen is op de Ultimaker website.

Aansturende software

De Ultimaker maakt gebruik van een gratis te verkrijgen software geheten ReplicatorG. Zodra u ReplicatorG opstart wordt er een verbinding gemaakt met de Ultimaker. De dashboard laat dan de functies helder zien van de Ultimaker zodat u kunt checken of de bewegingsfuncties zoals bedoeld is functioneren, waarnaast ook de printkop en de juiste temperatuur getest kunnen worden. Om een ontwerp uit te printen dient u een stl bestand formaat aan te leveren zoals dit gewoonlijk is bij een ontwerp middels CAD. ReplicatorG maakt van het digitale ontwerp bestand dunne plakjes met de generate G-code, waarna de Arduino besturing de G-code kan uitvoeren door de motortjes op het juiste moment aan te sturen.

Prototypes printen

In grote lijnen heeft u nu het werkende Ultimaker apparaat klaar staan om uw ontwerp 3D uit te laten printen. De Ultimaker is dus zeer gebruiksvriendelijk en handig in gebruik. Zo kunt u in een hand omdraai op een handige en snelle manier uw ontwerp werkelijkheid laten worden. Door de aanschaf van de Ultimaker bent u zelfstandig als ontwerper, of als groep kunstenaars op een handige manier uw eigen ontwerpen of een gevonden ontwerp op het internet uitprinten zodat u er zelf van kunt genieten. Ook voor bedrijven is de Ultimaker handig omdat kleine voorwerpen als prototypes snel bestudeerd kunnen worden nadat de Ultimaker het object heeft uitgeprint. De Ultimaker is dan ook een handige tool om snel een ontwerp realistisch te maken. Heeft u interesse voor een 3D printer in de vorm van een Ultimaker laat u dan informeren door onze helpdesk. Het gespecialiseerde Ultimaker team staat voor u en uw 3D print vragen klaar.