Robox

Robox kopen

CEL is in 2012 begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe 3D printer met de naam Robox. Eind 2014 zou dit moeten leiden tot de meest toegankelijke, modulaire, gebruiksvriendelijke 3D printer in de wereld. De succesvolle Kickstarter campagne heeft al geleid tot voltooiing van de eerste fase van ontwikkeling in de vorm van mooie compacte hardware, een gepolijste gebruikerservaring met de AutoMaker software en certificering op het gebied van veiligheid benodigd voor internationale massa-produktie.

De doelstelling van Kickstarter was om een aantal pre-release printers in handen te geven van de 3D printing community. Hierdoor zijn er de afgelopen maanden ongeveer 60 beta testers aan de slag geweest met de eerste prototypes. Gedurende deze tijd is er veel aandacht van de media geweest van o.a. de BBC, USA Today, Yahoo en Mail Online. Eens te meer reden om voldoende tijd te nemen om ervoor te zorgen dat de eerste modellen straks voldoen aan de hoge verwachtingen.

Belang van Robox project

Veel mensen geloven dat 3D printen nog niet klaar is voor massa-produktie, omdat de consument dat nog niet is. Dit omdat het gebruik van 3D printers nog te complex zou zijn en slechts aan enkelen voorbehouden. We zijn begonnen vanuit het standpunt dat alle nu bekende problemen uit de weg geruimd moeten worden vanaf de eerste dag van ontwikkeling. Vooral vanwege de hoge prijs van de technologie is deze nog niet in handen gekomen van degenen die er in dit geval het meest toe doen, namelijk start-ups, kunstenaars, hackers, ontwerpers en in het bijzonder studenten en kinderen. CEL probeert het proces van printen te vereenvoudigen tot een paar clicks en maakt zijn modellen veilig in gebruik voor het hele gezin.


De overheid in de UK heeft coding en 3D printing een hogere prioriteit in het curriculum gegeven. Hiermee maakt de overheid het belang van deze nieuwe technologie duidelijk. De syllabus voor ontwerpen en technologie voor kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar voorziet nu in onderwijs dat kinderen leert hoe ze een ontwerp kunnen maken, plannen en printen. Met andere woorden het proces van de geboorte van een idee tot een concreet object of product.
Verder is er het potentieel om totaal nieuwe economiƫn te ontwikkelen, waarbij communities gepaste technologie kunnen ontwikkelen door gebruik te maken van lokale resources. Denk bijvoorbeeld aan het printen van een water turbine met gerecycled plastic. Robox wil onderdeel uitmaken deze revolutie door micro-manufacturing aan de hele wereld aan te bieden.