3D tekeningen maken


Wilt u graag uw eerste zelfgemaakte ontwerpen gaan printen? Dat moment kan dichtbij zijn. Lees meer over wat erbij komt kijken om een 3D tekening te maken of te downloaden.

De meeste 3D printers werken met bestanden met het STL formaat. STL staat voor STereoLithography of Standard Tessellation Language. Het STL formaat van een 3D tekening geeft alleen de vlakken weer van de tekening, zonder gegevens op te slaan over de kleur of andere eigenschappen van het vlak. Hierdoor wordt het bestand compacter. Dit is gunstig voor het delen of de verwerking van deze soorten bestanden.

Voordat u 3D tekeningen wilt maken of downloaden is het van belang om te zien of uw tekenprogramma of bestand in hetzelfde bestandsformaat kan worden opgeslagen als dat de 3D printer aankan.

Zelf 3D CAD tekeningen maken


Waarschijnlijk de beste investering in uzelf is om uzelf aan te leren om in CAD te kunnen tekenen. Dit zal een vaardigheid zijn die u niet meer verleert. Elders op 3D-printer-kopen.nl staan tips op het gebied van cursussen volgen.

Een allereerste 3D-tekening is snel gemaakt op de website van Tinkercad. Dit is een van de (in het begin) gratis programma’s die gebruikt kunnen worden om 3D-tekeningen te maken. Met behulp van een behoorlijk aantal standaard vormen kunnen snel mooie combinaties gemaakt worden. Met behulp van enkele eenvoudige instructievideo’s is een eerste ontwerp zo gemaakt. Het gebruik is zeer intuïtief. Daarnaast geeft dit programma een goede basis om later meer geavanceerde programma’s als Solidworks te gaan gebruiken. Na het verlopen van de testperiode zult u eventueel gaan betalen voor Tinkercad. Hierbij bestaan goede mogelijkheden om met collega’s of familieleden samen te werken aan uw ontwerp.

3D modeling software is vanzelfsprekend goed verkrijgbaar via het internet. Binnenkort is het ook via onze webshop te koop.

Uiteindelijk zijn de officiële tekenprogramma’s zoals AutoCAD en Solidworks de internationale standaard voor professionele 3D-tekeningen. Deze tekenprogramma’s kennen een zeer uitgebreid pallet aan gelinkte programmatuur. Met deze hulpprogramma’s kan bijvoorbeeld ook de sterkte van het ontwerp geanalyseerd worden, of kan het ontwerp klaargemaakt worden voor het tonen op websites en in filmpjes. Hiermee kan dan de werking van het product worden toegelicht.

3D CAD tekeningen downloaden en kopen


Er zijn verschillende websites die de mogelijkheid geven om bestaande STL bestanden te downloaden, zodat het printen direct kan gaan beginnen! Een overzicht van goede voorbeelden hiervan is:
- Evermotion
- Thingiverse
- 3Dcontentcentral
- Shapeways

Op de website van Shapeways wordt 3D-printen heel makkelijk gemaakt. Het is motiverend om zelf ontwerpen te maken, waarbij er allerlei handige tools worden aangeraden. Ontwerpen worden hier ook te koop aangeboden. Natuurlijk is het daarbij interessant dat ook uw ontwerp direct en concreet geld kan opleveren!

Bij Thingiverse is de aandacht geheel op het delen van ontwerpen gericht en gaat het niet om geld verdienen.
Waar bij Shapeways en Thingiverse de nadruk meer op de lol, het gebruik in het huis en op design ligt, is dat bij 3Dcontentcentral anders. Deze website heeft veel meer industriële partners en de onderdelen die te downloaden zijn, zijn bijvoorbeeld onderdelen van pompsystemen en cilinders.