3D software kiezen

3D-printen gaat voor u en voor ons allemaal de wereld veranderen! Alle ontwerpen die we kunnen bedenken en zelfs die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen, komen binnenkort bij u uit de 3D-printer! Wat u gaat printen wordt bepaald door uw creativiteit of door de ontwerpen die u downloadt. En voor een belangrijk deel wordt dit ook bepaald door de mogelijkheden van de 3D-print software die u gaat gebruiken. Deze 3D-print software faciliteert uw creativiteit en zorgt ook voor de vertaalslag tussen uw ontwerp en de taal die uw 3D-printer begrijpt. Belangrijk dus om een goede keuze te maken voor een 3D-print software pakket. Dit uitgebreide overzicht van 3D-printer-kopen.nl helpt u hier bij. En binnenkort kunt u de software ook via onze webshop kopen.

De beste 3D-software pakketten

Er is een aantal pakketten dat specifiek ontwikkeld is voor 3D-printen. Hierbij richten we ons op pakketten die het mogelijk maken voor u om 3-dimensionaal te tekenen. Er is namelijk ook een breed aanbod van software pakketten die de vertaalslag maken tussen een al bestaand ontwerp en de 3D printer.

Cubify Invent is een heel goed voorbeeld van een 3D-software pakket dat gericht is op het tekenen. Dit software pakket hoort bij de mooie Cube 3D-printer van Cubify. Opvallend aan dit bedrijf is dat het zich veel op consumentvriendelijkheid richt. Een voorbeeld hiervan is dat de software slechts een paar tientjes kost. Daarnaast levert  het bedrijf mooie instructievideo’s mee over hoe ontwerpen gemaakt kunnen worden in Cubify Invent en ook hoe ze vervolgens via de Cubify Client naar de Cube gestuurd kunnen worden.
Ook het Cubify Invent programma is zeer op gebruiksvriendelijkheid gericht. Met dit programma zet u snel de juiste stappen in het leren om 3D te tekenen en kunnen binnen de kortste keren indrukwekkende ontwerpen worden gemaakt. Een aanrader!

Naast pakketten die specifiek voor 3D-printen zijn, is er ook een aantal die de norm zijn voor vele industrieën als het gaat om het tekenen in drie dimensies. Hierbij gaat het om:
- AutoCAD: CAD staat voor Computer Aided Design, oftewel ontwerpen met behulp van de computer. AutoCAD is het eerste grote programma dat hier decennia geleden mee begonnen is. AutoCAD wordt nog steeds op het gebied van architectuur veel gebruikt.
- Solidworks: Solidworks is jonger dan AutoCAD, maar wordt gezien als de standaard in 3D tekenen. Solidworks wordt het meest gezien in bijvoorbeeld de consumentenproductenindustrie, maar ook de zwaardere industrieën.

Gratis 3D software pakketten


Naast betaalde software pakketten is er ook een aantal gratis versies. Let hierbij wel op de beperkingen van ‘gratis’, zoals dat u na een tijdje toch moet gaan betalen, dat het onduidelijk is wie de eigenaar van de gemaakt ontwerpen is of dat de mogelijkheden van de pakketten zeer beperkt zijn. Desalniettemin is het interessant om te weten wat er beschikbaar is, vandaar dit overzicht:
- TinkerCAD, hierbij moet u inderdaad betalen na een gratis proefperiode. Wel is het interessant om het programma te bekijken, omdat het intuïtief is opgesteld. Het programma is gericht op het maken van gebruiksvoorwerpen en producten.
- Sketchup: Dit programma richt zich het meest op het printen van gebouwen
- ZW3D: Beschikt ook over een gratis proefperiode voor een vervolgens zeer uitgebreid programma.
- Blender: Dit is een gratis ‘open source’ 3D tekenprogramma voor brede toepassingen.
- 3D model to print: Ook dit programma richt zich het meest op het printen van gebouwen.
- UP! Software is software die gratis gedownload kan worden voor gebruik met de UP 3D-printers.